Claytec er vores tyske leverandør af ler- løsninger for et bedre indeklima. De har mange års erfaring med at bygge huse af ubrændt ler, og har udviklet en meget omfattende produktserie, som både kan bruges i moderne huse og historiske bygninger.

Claytecs produkter har byggevare certificeringen DGNB, som også gælder i Danmark. Certificeringen gælde en række punkter som bæredygtighed, økonomi og sociale forhold. Du kan læse mere om det på Indeklimaportalen

Indtil vi får oversat alle teksterne, kan du læse mere om de mange produkter på leverandørens hjemmeside

Vi fører hele Claytecs produktprogram af ubrændt ler, som er lermaling, Yosima Designpuds og et helt koncept af plader og underpuds til at opbygge indervægge af. Leret giver en god akustik, da det er lidt porøst, og bidrager til et godt indeklima, fordi det kan fugtregulere.

Yosima og lermaling fås i mange flotte farver:

IMG_0319

Til højre i viften ses hvid Yosima med forskellige effekter, der kan vælges imellem dild, perlemor, avner, granit og andre strukturgivere.

FAQ:

Kan man bruge lermaling og lerpuds i et helt almindeligt hus? Ja, det er velegnet til alle slags bygninger, både ved renovering og nybyg, vores eksperter kan rådgive dig om netop den løsning der passer til dit byggeri.

Hvad er det for noget ler? Det er ubrændt ler som er særligt udvalgt og testet for dets egenskaber, helt ned på molekyleniveau, for at få den mest velegnede ler til formålet. bla. sikrer man at det ikke skrumper under tørring, som ler ellers gør.

Hvordan kan det håndtere fugt? Leret er ubrændt og kan let optage og afgive fugt. Mug og skimmel kan ikke gro på ler, så også derved sikrer man sig et godt indeklima.

Kan det holde? Leret kan holde til daglig brug i hjemmet og på arbejdspladsen. Leret er forstærket med en ganske lille smule cellulose, som er en vigtig bestanddel af planters cellevægge.

På skoler og steder med meget trafik og deraf stød og slag på væggene, anbefaler vi at bygge med træpaneler nederst, for at tage det værste slid. Over panelerne kan man så pudse med ler.

Hvad er Yosima?

Yosima er en indendørs design lerpuds i 140 forskellige naturlige farver (fra hvidt til meget mørkegrå – leret har den farve når det graves op).
Yosima påføres med en bred spartel i et 2 mm tykt lag.  Når håndværkeren har spartlet og glattet væggen, er den færdig og fremstår med en let changerende mat overflade med let struktur hvor kvartskornene reflekterer lyset. Du kan også vælge at få håndværkeren til at polere Yosima Design puds, så den fremstår mere glat med en mat overflade der changerer let.

Yosima kan bruges direkte på pudsede vægge og på gipsplader.

Kan man gøre det selv? Du kan selv spartle væggene og opnå et flot og rustikt look, men hvis du ønsker at det skal være poleret og fremstå med en mat overfalde, så er det håndværkerarbejde.

Smitter det af? Yosima smitter ikke af (som du kender det fra kalkede vægge).

 Kan man reparere skrammer og slag? Ja, man kan lave lokale reparationer, dvs. at du også kan spartle ud efter skruehuller uden at det ses. Mindre skrammer og ”fodspark” på væggen kan slibes forsigtigt med fint sandpapir.

Hvordan får jeg en anden farve end de 140 standard farver der er? Yosima lerpuds har lerets naturlige farve, og farverne kan blandes indbyrdes.

Er det dyrt? At få os til at pudse med Yosima, svarer nogenlunde til hvad en maler skal have for at sætte glasvæv op og male med plastmaling.

Kan Yosima bruges på alle overflader?

Ja, Yosima lerpuds kan bruges på de fleste overflader. Overfladen skal være fast og have en vis sugeevne. Derfor kan man også pudse på gipsvægge. Man kan pudse ler op på glasvæv og tapet, hvis det sidder godt fast.
Ved vanskelige overflader hvor man risikerer gennemslag bruger vi en særlig grunder.

Har man brug for en mere indeklimaregulerende løsning, så påfører man væggen en underpuds på 2 cm, og trykker et vævet net (af hør) ind i den våde ler, og pudser efter med Yosima. Det hele sker vådt i vådt i samme arbejdsgang. Dette koster ca. dobbelt op af løsningen ovenfor.